Historie

Historie – Fløien Folkerestaurant

Historie – Fløien Folkerestaurant
Den 13. juli 1925 invigdes Bergens landemerke på toppen av Fløyen. Her kan du lese mer om Fløien Folkerestaurants historie.

Arkitekt Einar Oscar Schou (1877-1966) var blant initiativtakerne bak planene om Fløibanen og Fløirestauranten i 1912. Etter at Fløibanen ble innviet i 1918 fortsatte arbeidet på selve restauranten og utkastene beveget seg fra et storslått anlegg med tårn og fløyer utført i stein og med storslagne festlokaler i tilnærmet middelalderstil – til det bygg vi kjenner i dag.

Bygget ble innviet den 13.juli 1925 og Bergen hadde fått sitt landemerke på toppen av byens mest besøkte fjell. Praktbygget var tegnet ned til minste detalj også med ornamenter og interiør av Einar Oscar Schau.

I årene som fulgte var driften mangfoldig og med svært varierende suksess. Kjente aktører fra hotell- og restaurantbransjen forsøkte seg, de fleste uten suksess.

Restauranten skulle rives
Da kommunen ved AS Bergen Tomteselskap i 1984 kjøpte bygningen var den i en slik elendig forfatning at bystyret besluttet å rive den. Heldigvis ble ikke dette godtatt uten videre og bl.a. Bergens Arkitektforening og Fortidsminneforeningen engasjerte seg i saken.

Bellevue Restauranter tar over driften
Høsten 1991 ble det til slutt Eric Saudan og Lyststedet Bellevue som inngikk leiekontrakt med AS Bergen Tomteselskap. Etter omfattende renovering ble så dørene åpnet på nytt den 13.juni 1992 under navnet Fløien Folkerestaurant.

Restauranten er nå pietetsfullt restaurert, med respekt for arkitektens tankegang, men utstyrt med våre dagers bekvemmeligheter – herunder et moderne kjøkken og alle nødvendige sikkerhetsinstallasjoner.

Bergenserne kan igjen være stolt og fornøyd med et hyggelig, komfortabelt og tidsmessig etablissement på Fløyens topp.

Beliggenhet

Beliggenhet ved Fløibanens øvre stasjon – 320 meter over havet – finner du Fløien Folkerestaurant høyt hevet over hverdagslivets mas og byens støy.

Fløyen har vært et yndet utfartssted for bergensere og tilreisende i uminnelige tider. Bare noen minutter unna Fisketorget ligger et vakkert turterreng med stier og gangveier, dyreliv og fuglesang. Utsikt, frisk luft og gode turmuligheter lokker stadig bergensere og turister opp på fjellet.